Στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες Αιγύπτιοι που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ, έφθασε αργά το βράδυ της Κυριακής ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι και ενώ παντού βρίσκονταν άρματα μάχης με πάνοπλους στρατιώτες, έτοιμα να επέμβουν.
Κατά την άφιξή του ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Ελ Μπαραντέι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που φώναζε: «Ο λαός θέλει να πέ
σει το καθεστώς Μουμπάρακ» και «θυσιάζουμε την ψυχή και το αίμα μας για την πατρίδα». Στο μεταξύ είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι στηρίζει τον Ελ Μπαραντέϊ και τον εξουσιοδοτεί στις διαπραγματεύσεις για την εκδίωξη του Μουμπάρακ.
«Τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω… Θέλετε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα:το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο. Αντιμετωπίζω με σεβασμό το λαό της Αιγύπτου και τους ζητώ υπονομή, η αλαλγή έρχεται σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. Φαίνεται ότι βρέθηκε η εναλλακτική λύση και για τους δυτικούς και κυρίως για τις ΗΠΑ που ελέγχουν πλήρως τον πρώην επικεφαλή της διεθούς επιτροπής ατομικής ενέργειας.
Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο κ. Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα κιόλας».
Πάντως στην πλατεία Tαχρίρ δεν βρέθηκαν μόνο υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους για αλλαγή στο πρόσωπό του, αλλά και επικριτές του που δήλωναν ότι είναι απογοητευμένοι από την τακτική του γιατί περίμεναν να έχει οργανώσει πολύ καλύτερα την αντιπολίτευση. Αλλοι έλεγαν ότι είναι ευκαιριακός επισκέπτης στη χώρα του, άλλοι ότι δεν έχει δείξει ακόμα ότι είναι ικανός για την ηγεσία της Αιγύπτου και κάποιοι υποστήριξαν ότι ο αντικαταστάτης του Μουμπάρακ θα πρέπει να προέλθει από το στρατό της χώρας.
Η Αίγυπτος μετακίνησε ένα σύνταγμα πεζικού στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή που συνορεύει με την Γάζα, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο.
Η άδεια δόθηκε ως απάντηση σε σχετικό αίτημα από το Κάιρο, και οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στο νότιο Σινά.
Το αχανές τριγωνικό τμήμα της ερήμου μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι σε μεγάλο βαθμό αποστρατικοποιημένο βάσει της συνθήκης ειρήνης του 1979 μεταξύ των δύο χωρών.