Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Τι ζητάνε τα παιδιά απο τον αι Βασίλη?

Διάβασα ενα ερθρο στην Καθημερινή που εγραφε μεταξύ αλλων  «Τα παιδιά της κρίσης» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος για το επόμενο συλλεκτικό λεύκωμα των ΕΛΤΑ με τα γράμματα που έστειλαν τα παιδιά στον Αϊ-Βασίλη το 2010, αλλά και με αυτά που θα στείλουν το 2011 ή το 2012. Καλαίσθητο και χαριτωμένο λένε ότι είναι το λεύκωμα «Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη», που κυκλοφόρησε το 2010 με επιλεγμένα γράμματα των παλαιότερων χρόνων. Ομως τα φετινά γράμματα, τα αδημοσίευτα, έχουν γεύση πικρή, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το τμήμα δημοσίων σχέσεων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.




Kάποτε τα «καλά» παιδιά ζητούσαν από τον άγιο να φέρει την ειρήνη στον κόσμο – αν και μάλλον το έκαναν επειδή ήξεραν ότι κάποιος μεγάλος θα διάβαζε το γράμμα και θα σχημάτιζε καλή γνώμη γι’ αυτά.Τώρα που ένας νέου τύπου πόλεμος μαίνεται γύρω τους, τα παιδιά ζητούν «μια δουλειά για τον μπαμπά» που θα φέρει την ειρήνη τουλάχιστον στο δικό τους σπίτι.



Τι θα γράφουν άραγε τα παιδικά γράμματα των επόμενων χρόνων: Αγιε Βασίλη φέρε κι άλλη επιμήκυνση, άγιε ρίξε τα επιτόκια, άγιε φέρε ανάπτυξη, άγιε μην αφήνεις τη μαμά να ψάχνει στα σκουπίδια της Λαϊκής ή, άγιε, βρες μας έναν κάδο με πολλά αποφάγια; Αβέβαιες είναι η διάρκεια, όπως και η έκταση και η δριμύτητα της κοινωνικής απορρύθμισης και, επομένως, δεν γνωρίζουμε αν τα παιδιά της κρίσης θα ενηλικιωθούν σε συνθήκες πολύ ή μετρίως χειρότερες από αυτές που γνώρισαν οι γονείς τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα συγχωρέσουν ούτε τους σωτήρες μας ούτε τον Αϊ-Βασίλη ούτε εμάς".

Το παραπάνω απόσπασμα μου εφερε την απορία και εμένα οταν μαλιστα ακουσα οτι στο εδω Ταχυδρομείο της Κέρκυρας μεταξύ των γραμματων που ανοιξαν ενα παιδι δικό μας εγραφε: Αι ΒΑΣΙΛΗ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙΣ ΔΩΡΟ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ.

Αυτο πετυχαν τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ της πολιτικής.Να παραμιλάνε και τα παιδιά μας.