Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Παγωμένη η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Κέρκυρας


Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπορικών καταστημάτων της Πόλης μας που μείωσαν ακόμα περισσότερο τις τιμές, η κίνηση στα μαγαζιά τους παραμένει υποτονική. Ποτέ μέχρι σήμερα η Αγορά της Κέρκυρας δεν αντιμετώπισε τόσο τραγική έλλειψη ρευστότητας. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι χιλιάδες ακάλυπτες επιταγές που έχουν κατακλύσει την Αγορά και η άρνηση όλων των μεγάλων προμηθευτικών εταιρειών να δεχτούν επιταγές από πολλές Κερκυραϊκές επιχειρήσεις. Αιτία δεν είναι μόνον η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Είναι η δραματική μείωση των εσόδων των Τουριστικών Επιχειρήσεων με αποτέλεσμα, τις απολύσεις και την Ανεργία. Πολλοί Ξενοδοχοϋπάλληλοι να παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.

Ας μη ξεχνάμε ότι στις λίγες οικοδομικές δραστηριότητες που υπάρχουν στην Κέρκυρα, απασχολούνται
στην πλειοψηφία τους Μετανάστες. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι 180 εργατικές κατοικίες που χτίζονται στην περιοχή του Αι Γιάννη. Οι Ανάδοχοι αυτού του Έργου, έχουν «αλλεργία» έναντι των Κερκυραίων. Τους λόγους του αποκλεισμού των Κερκυραίων οικοδόμων, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά μετά από τούτες τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν τα χρήματα φεύγουν από το Νησί μας.


Η Κέρκυρα ζει και αναπνέει με τους πενιχρούς μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Συνταξιούχων. Το επίδομα Φιλανθρωπίας που έδωσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διοχετεύτηκε στην Αγορά διότι το ξαναπήρε με τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας που επέβαλε στα παλαιά αυτοκίνητα δηλαδή στα σαραβαλάκια τη φτωχολογιάς. Ο δέκατος τρίτος μισθός εξανεμίστηκε σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό και στις αδηφάγες κάρτες των Τραπεζών.

Οι εκτιμήσεις Ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα την εμπορική κίνηση στο Νησί μας, υποστηρίζουν ότι τα καταστήματα θα δουλέψουν παραμονές Πρωτοχρονιάς. Όμως αυτές οι λίγες μέρες δεν φτάνουν για να καλύψουν τα συσσωρευμένα έξοδα σε ενοίκια, ταμεία και υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών. Μόνο εάν κυκλοφορήσουν χρήματα στους εργαζόμενους θα ανακάμψει η Αγορά. Στην αντίθετη περίπτωση θα λέμε: « Κάθε πέρσι και καλύτερα ».