Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Oργιάζει η τοκογλυφία στην Κέρκυρα


Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει στο Νησί μας το πρόβλημα της τοκογλυφίας, η κακή τουριστική σεζόν που πέρασε και η συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία της αγοράς έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες στη πόρτα των τοκογλύφων. Σε κάποιες περιπτώσεις που oι Τράπεζες αρνούνται να εκχωρήσουν Δάνεια για διάφορους λόγους, υπάρxουν τραπεζιτικοί υπάλληλοι που συστήνουν στους πελάτες κάποιους τοκογλύφους, για να εξυπηρετηθούν.

Είναι τόσο ισχυρό το κύκλωμα της τοκογλυφίας, που διαθέτει δικούς του ανθρώπους μέσα  σε Τράπεζες, στην πόρτα των Δικαστηρίων, στο προαύλιο της Εφορίας, ακόμα και έξω από  το Νοσοκομείο της Κέρκυρας.  Η τοκογλυφία δεν είναι βέβαια κάτι το καινούργιο στο Νησί μας, πάντα υπήρχαν κάποιοι πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν με το αζημίωτο και φυσικά με προσημείωση ακινήτου. Όμως ήταν λίγοι και γνώριμοι στην Κερκυραϊκή κοινωνία οι οποίοι απέφευγαν να κατάσχουν σπίτια


εκτός από κάποιον Δικηγόρο που όπως λέει ο κόσμος έβγαλε στο δρόμο ακόμα και χήρα με ορφανά. Κανένας δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των κατασχεθέντων ακινήτων από τον  εν λόγω κύριο, οι φήμες που κυκλοφορούν ανεβάζουν σε δεκάδες τα «θύματα» του.  Σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει την Κέρκυρα και οι ακάλυπτες επιταγές έχουν πλημμυρίσει την αγορά, ξεπετάχτηκαν και κάνουν τοκογλυφία πολλοί και διάφοροι, ντόπιοι, οικονομικοί μετανάστες, ακόμα και τσιγγάνοι. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λογική πριν αποφασίσει κάποιος να καταφύγει στο έσχατο μέσον του δανεισμού από τους τοκογλύφους, Αν ανοίξεις αυτή την πόρτα, είναι βέβαιο ότι θα μείνεις χωρίς σπίτι και πάλι θα χρωστάς. Έχουμε παραδείγματα συμπατριωτών μας που έχασαν τις περιουσίες τους έμειναν στο δρόμο και οι τοκογλύφοι συνέχιζαν να τους πιέζουν ασφυχτικά, ζητούσαν ακόμα τόκους, μέχρι που τους οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Σε τούτο το Κράτος της αρπαχτής ο πολίτης στη δύσκολη ώρα είναι απροστάτευτος, έχει να διαλέξει ανάμεσα στον Νόμιμο σκληρό Τοκογλύφο που είναι οι Τράπεζες και στον παράνομο που τον απαρτίζουν κάθε καρυδιάς καρύδι.