Όσο και να φωνάζει η πραγματική οικονομία η τρόικα κάνει τα δικά της. Η ύφεση που έχει βυθίσει τη χώρα ακόμα πιο μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, εντείνεται συνεχώς με εύκολες αποφάσεις.Η τρόικα έφυγε με άγριες διαθέσεις από την Ελλάδα για να επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κλειδώσει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στις αρχές της εβδομάδας, αλλά και να κλείσει την τρύπα με τα νέα μέτρα ύψους 7 δις.
Ωστόσο, οι προτάσεις – αποφάσεις που άφησε πίσω της δείχνουν ότι γυρνάμε και πάλι ένα χρόνο πίσω! Δηλαδή, δεν πήραν χαμπάρι ότι το μνημόνιό τους έχει αποτύχει οικτρά! Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και πάλι το ενδεχόμενο μετάταξης προϊόντων-υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών λίστα προϊόντων- υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στο συντελεστή 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, απ’ όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.
Με δεδομένη την δέσμευση της κυβέρνηση ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ σκέψεις καλλιεργούνται και για νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα επιφέρει και ένα ακόμα πλήγμα: αύξηση του πληθωρισμού, καθώς η έκρηξή του το 2010 χαρακτηριζόταν ως «φορολογικός» λόγω των συνεχώς αυξήσεων του ΦΠΑ μέσα στο έτος και μάλιστα 3 φορές! Με άλλα λόγια, την αποκλειστικότητα που είχαμε ως χώρα να έχουμε υψηλό πληθωρισμό και ταυτόχρονα σημαντική ύφεση θα συνεχιστεί.Αν τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα είδαν ότι τα νούμερα βγαίνουν λόγω της μείωσης της ύφεση και πάνε να επιβάλουν και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που γονατίζουν την πραγματική οικονομία, να είναι σίγουροι ότι στο «κόκκινο» δεν είναι μόνο η οικονομία της χώρας.