Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Eρχεται εμφύλιος απο τα μέτρα που δεν αντέχονται προβλέπει Γερμανός Οικονομολόγος

Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα! Με αυτή την «λαική» φράση ο Γερμανός οικονομολόγος Ζιν, αφού περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα, προειδοίησε για τον υπαρκτό κίνδυνο εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα.Την ίδια ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση τόσο ευθέως όσο και έμμεσα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης έστω αισιοδοξίας, έρχεται ο Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του διαβόητου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου CESifo Group, να περιγράψει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση εν Ελλάδι.

Η ανάλυση του οικονομολόγου έγιναν κατά τη διάρκεια του διεθνούς οικονομικού φόρουμ «Ambrosetti Forum» το οποίο πραγματοποιείται στην ιταλική πόλη Cernobbio στις ακτές της Λίμνης Κόμο, στη Β. Ιταλία.«Τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας δε θα αποτρέψουν την χρεοκοπία και εάν εφαρμοστούν για πολύ καιρό θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του πολιτικού συστήματος» ήταν η κορυφαία όχι όμως και η μοναδική δυσοίωνη πρόβλεψή του για την ελληνική οικονομία.


Στην εις βάθος ανάλυσή του ο Γερμανός οικονομολόγος σημείωσε πως η πολιτική της επιβολής της εσωτερικής υποτίμησης, ο αρνητικός πληθωρισμός αλλά και η ύφεση είναι παράγοντες οι οποίοι «μπορούν να οδηγήσουν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Είναι αδύνατο να περικόψεις τους μισθούς κατά 30% και αυτό να γίνει χωρίς σημαντικές αναταραχές».Ωστόσο ο κ. Sinn υποστηρίζει από την άλλη πλευρά πως η χώρα θα είχε πτωχεύσει χωρίς τα έκτακτα αυτά μέτρα και σημείωσε με έμφαση πως η λιγότερο τραγική λύση θα είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη έστω και αν αυτό «σκοτώσει» τις ελληνικές τράπεζες.

Σημαντική είναι και η επισήμανσή του πως η «ελληνική κοινωνία μέχρι στιγμής είχε συμπεριφερθεί πολύ καλά παρά τις όποιες απεργίες και αντιδράσεις τους πρώτους μήνες της κρίσης. Παρόλα αυτά η απελπιστικά γρήγορη αύξηση της ανεργίας και η πολιτική κόπωση με τόσο αυστηρά μέτρα οδηγούν την κρίση στο δεύτερο χρόνο της».Η ελπίδα για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν να διαφυλάξει την ελληνική οικονομία από την πίεση των ελληνικών αγορών για ένα διάστημα τουλάχιστον δυόμισι ετών, αλλά το σχέδιο διάσωσης αποδείχθηκε ανεπαρκές καθώς τα spreads στα ελληνικά ομόλογα έχουν επανέλθει στους 800 μονάδες βάσης όπως ήταν τις ημέρες λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση.