Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

To πετρέλαιο στο Αιγαίο οι Τούρκοι και η μοιρασιά....

Παιχνίδια κυριαρχίας και συγκυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος, με «μήλον της έριδος» το μαύρο χρυσάφι που βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα του Αιγαίου! Τουρκία και πολυεθνικές βάζουν τους όρους, εμείς απλώς ακολουθούμε…Κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Αιγαίο. Κάτι που έχει οσμή πετρελαίου. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες, αλλά ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι πλέον αλωνίζουν στο Αιγαίο. Πριν από λίγες ημέρες (7 Ιουνίου) ξαναεμφανίστηκε το πλοίο «Γιλδιρίμ» να κάνει βόλτες ανοιχτά από το Σούνιο, χωρίς εμείς να αντιδράσουμε. Οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο είναι καθημερινές και οι ενοχλήσεις αδιάκριτες, πάντα με την ένοχη ανοχή μας, αδράνεια και αποδοχή μας. Συχνότατα τουρκικές ακταιωροί απαγορεύουν σε ελληνικά αλιευτικά να ψαρεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την ισχύουσα Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η ίδια από το 1954 έχει ορίσει ζώνη αλιείας της και οικονομικής εκμετάλλευσης τα 10 ναυτικά μίλια. Η αποθράσυνση των γειτόνων έφτασε στο μέγιστο σημείο, όταν ο ίδιος ο Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Αθήνα ζήτησε τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας που προβαίνουν σε αναχαιτίσεις, να μη φέρουν οπλισμό.



Για ποιο λόγο, όμως, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως τραμπούκοι στο Αιγαίο; Ασφαλώς για το πετρέλαιο ή αν θέλετε για τα πιθανώς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα του Αιγαίου. Μόνον που η κινητικότητα της Τουρκίας δεν περιορίζεται στα όρια του Αιγαίου. Αντιδρά και απειλεί κάθε κράτος γύρω της, που σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Με επίσημη ανακοίνωση προ διετίας, εκτόξευσε απειλές για τις συμφωνίες της Κύπρου με Αίγυπτο και Λίβανο για θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων. (Είναι γνωστό ότι έχουν επισημανθεί πετρελαιοφόρα κοιτάσματα σε μια τεράστια έκταση στη θαλάσσια οικονομική ζώνη στα νότια της Κύπρου). Ο τραμπουκισμός της έφτασε στο σημείο να απειλήσει κάθε εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνες νοτίως της Κύπρου. Προβάλλοντας τα «συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», η Άγκυρα, μέσω της επίσημης ανακοίνωσής της, χρησιμοποιεί πολεμική γλώσσα, περιφρονώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι η ίδια δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία διμερή συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, καλώντας μάλιστα, τόσο την Αίγυπτο, όσο και το Λίβανο, να αθετήσουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τη Λευκωσία!



Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εισάγει τον όρο «ημίκλειστη θάλασσα» για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «έχει θεμιτά και έννομα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζει ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να επιτρέψει απόπειρες προς την κατεύθυνση εξάλειψης των δικαιωμάτων αυτών».