Το «παζλ του τρόμου» για το αύριο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα το συμπληρώνουν οι σφραγισμένες επιταγές, των οποίων η αξία έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ, φέρνοντας προ των πυλών τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που αποκλείονται πλέον από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης. Επιπλέον, τα «κόκκινα» δάνεια, με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες, υπολογίζονται στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ ο «κύκλος» κλείνει με τις απλήρωτες οφειλές προς την εφορία που φτάνουν τα 23,4 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε 827.000, από τους οποίους οι 605.000, δηλαδή το 73% του συνόλου, χρωστάνε κάτω από 2.000 ευρώ ο καθένας. Ολα αυτά έχουν επιτρέψει ένα πάρτι τοκογλύφων στην αγορά με επιτόκιο 10% τον μήνα.
Οι μεταχρονολογημένες επιταγές, που κατά μεγάλο μέρος αποτελούν «κατάλοιπα του παρελθόντος», μιας και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τις χορηγήσεις πλαφόν και έκδοσης μπλοκ επιταγών. Επίσης, οι προμηθευτές εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμοι να δέχονται επιταγές, μιας και το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, τους κάνει να φοβούνται ότι όταν έρθει η ώρα της πληρωμής μπορεί ο εκδότης της επιταγής να μην υπάρχει καν ως επιχειρηματική οντότητα.
Ωστόσο, ένα τμήμα των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, υπερβαίνουν ακόμη και τη δωδεκάμηνη διάρκεια, ενώ είναι συνηθισμένο πλέον το φαινόμενο να λήγουν 6-8 μήνες μετά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Ένα άλλο, επίσης σημαντικό, ποσοστό αφορά σε επιταγές που εκδίδονται σε αντικατάσταση άλλων παλαιότερων, που δεν καλύφθηκαν όταν έληξε ο χρόνος μεταχρονολόγησής τους.