Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ομολόγησαν ότι χωρίς επείγον πιστωτικό έμβασμα ύψους 12 δισεκ. ευρώ η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να καταρρεύσει.
Όμως χρήματα δεν έδωσαν. Περιμένουν την έγκριση από τη Βουλή της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, καθώς και τις αποφάσεις για τη νέα περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού. Απ΄αυτό θα εξαρτάται και η τύχη του νέου πακέτου χρηματιστικής βοήθειας – οι αριθμοί κυμαίνονται μεταξύ των 90 και των 120 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό επιπρόσθετο στα ήδη χορηγημένα 110 δισεκατομμύρια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλοι αντιλαμβάνονται ότι χωρίς νέο σωσίβιο η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στην επιφάνεια. Αυτό είναι το θέμα του σχολίου του Σεργκέι Γκουκ.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της δραστηριότητας της ΕΕ το 1999 ένας από τους εταίρους της δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει μόνος του τα χρέη του. Χρειάζεται σοβαρή χρηματιστική βοήθεια, την οποία υπόσχονται με αντάλλαγμα την περαιτέρω δρακόντεια περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
Ο λαός διαμαρτύρεται παθιασμένα. Επικεφαλής των διαμαρτυρόμενων είναι τα συνδικάτα και η σπουδάζουσα νεολαία. Οι απαιτήσεις τους είναι απλές. – Να τερματιστεί το κλείσιμο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της καταστροφής ολόκληρων ειδικοτήτων. Να μη μειώνουν τους ήδη μικρούς μισθούς των γονέων και να μην αυξηθεί η συντάξιμη ηλικία. Να μην ξεπουλούν την εθνική περιουσία – από τα λιμάνια και τους σιδηρόδρομους, ως τις λοταρίες. Από τα 110 δισεκατομμύρια του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ τα 53 ήδη έχουν δαπανηθεί, όμως για ποιούς σκοπούς; Ο υπουργός Οικονομικών απαιτεί νέα δάνεια. Και ποιός θα πληρώσει τη νύφη για την εξόφλησή τους – οι μελλοντικές γενιές;
Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την ΕΕ να μαζέψει για την Ελλάδα νέο πακέτο εκατόν εκατομμυρίων, γιατί είναι μεγάλες οι αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει κάποτε έστω και ένα μέρος των χρεών. Η ελπίδα ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο του δανείου των 120 δισεκ. ευρώ θα εξασφαλιστεί από ιδιωτικές τράπεζες και ταμεία, είναι αδύνατη. Πως μπορούν να αναγκαστούν οι τράπεζες να δώσουν με το ζόρι δάνειο; Ο Ροσλάν Γκρίνμπεργκ, Διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Οικονομίας, απαντά σ΄ αυτή την ερώτηση ως ακολούθως:
– Θα τους πείσουν. Θα τους πουν – εφόσον μας ζητούσατε χρήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μπορεί να υποσχεθούν φορολογικές διευκολύνσεις και να χρησιμοποιήσουν το μαστίγιο και το καρότο. Όντως είναι παραμύθια το ότι οι επιχειρήσεις είναι διαχωρισμένες από την εξουσία. Αυτό ισχύει μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις. Όμως τέτοιες εταιρίες, όπως η Daimler ή η «General electric», το κράτος τις βοηθεί. Μεταξύ τους βρίσκονται σε αρμονική σύμπραξη.
Παραμένει αναπάντητο και το κύριο ερώτημα – γιατί τα δισεκατομμύρια ευρώ εξαφανίζονται χωρίς να φαίνεται αισθητό αποτέλεσμα; Δεν επιτρέπεται, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πεέρ Στάινμπριουκ, να εξανεμίζεται άκαρπα το ένα μετά το άλλο τα δανειστικά πακέτα. Σωστά. Όμως τι προτείνεται ως εναλλακτική λύση;