Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο φυσικό συντηρητικό το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της σήψης στα τρόφιμα. Εντόπισαν μια ουσία που καταστρέφει τα βακτήρια εκείνα που είναι υπεύθυνα για την αποσύνθεση στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το συντηρητικό, που ονομάζεται bisin , θα είναι ικανό να επεκτείνει την διάρκεια ζωής των τροφίμων για αρκετά χρόνια, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει και κρασί του οποίου το μπουκάλι έχει ανοιχθεί, αλλά και σε διάφορες σάλτσες.
Η ανακάλυψη αναμένεται .......να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τα ψώνια μας και να μειώσει τα εκατομμύρια τόνους φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.Η ουσία αυτή, που εμφανίζεται φυσιολογικά σε κάποια ήδη αβλαβών βακτηρίων, εμποδίζει την ανάπτυξη των θανατηφόρων βακτηρίων συμπεριλαμβανομένου του E-coli, της σαλμονέλας και της λιστέριας.
Η ουσία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή μιας ποικιλίας καθημερινών τροφίμων που έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο για την κατανάλωσή τους, όπως θαλασσινά, τυριά και κονσερβοποιημένα προϊόντα.Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, τα τρόφιμα θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια, ενώ θα είναι πιθανό να μην χρειάζονται καν την αποθήκευσή τους στο ψυγείο, υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Minnesota.
Οι επιστήμονες, που έχουν κατοχυρώσει και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ουσία, έχουν ήδη έρθει σε συνεννοήσεις με μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα πρώτα τρόφιμα που θα περιέχουν την bisin, αναμένεται να διατεθούν στην αγορά σε τρία χρόνια περίπου. Την ουσία ανακάλυψε κατά λάθος, ο Δρ. Dan O’ Sullivan, ένας Ιρλανδός μικροβιολόγος που εργάζεται στο πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας καλλιέργειας βακτηρίων σε ανθρώπινο έντερο.
Η ουσία, ωστόσο, δεν θα είναι ικανή να διατηρήσει φρούτα και λαχανικά μιας και αποσυντίθενται με διαφορετικό τρόπο.Η bisin είναι συγγενική με την nisin, που ήδη χρησιμοποιείται στα τροποποιημένα τυριά για παραμείνουν αποστειρωμένα και βρώσιμα για δεκαετίες, οπότε δεν απαιτούνται φαρμακευτικές δοκιμές