Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τον αξονα απο ολεθριους χειρισμούς

Της Σοφίας Βούλτεψη

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι απαιτήσεις των «εταίρων» μετά το εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης να δεχθεί ήδη από τις 12 Ιουλίου, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, να τεθεί θέμα εμπράγματων εγγυήσεων προκειμένου η χώρα μας να λάβει το νέο δάνειο των 109 δις ευρώ.

Το πρώτο έγκλημα ακολουθήθηκε από το δεύτερο, που δεν είναι άλλο από την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της φινλανδικής απαίτησης να κατατεθεί σε φινλανδική τράπεζα ποσό ίσο.....με το μέρος του δανείου του αναλογεί στο Ελσίνκι.

Μια συμφωνία που ανακοινώθηκε μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, ως αποτέλεσμα μυστικών διαπραγματεύσεων του υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που ανακοινώθηκε επίσημα από το Ελσίνκι και έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Eτσι, ξεκίνησε έτσι ο χορός των εμπράγματων εγγυήσεων. Ο οποίος συνεχίστηκε χθες με μορφή καταιγιστικών πυρών.Την εμφάνισή της έκανε η Αυστρία, που διατυπώνει τώρα αντιρρήσεις για τη διμερή συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας με τη Βιέννη να υποστηρίζει πως θα ζητήσει το ίδιο αντάλλαγμα σε περίπτωση που η ευρωζώνη δώσει την συγκατάθεσή της.


«Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι στην διάθεση όλων των χωρών της ευρωζώνης. Θα δούμε αν έτσι έχει το πράγμα», εμφανίσθηκε να δηλώνει ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Χάραλντ Βαϊγκλάιν σε τηλεφωνική συνέντευξη στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας, την Helsingin Sanomat.



Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αυστριακός υποστηρίζει πως μια τέτοια συμφωνία με την Φινλανδία είναι εκτός λογικής, αφού οι άλλες χώρες θα βρεθούν να πληρώνουν για τις εγγυήσεις – που η Ελλάδα θα καταβάλει μέσω της νέας δανειακής σύμβασης.



«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει τις εγγυήσεις, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην ουσία οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών-μελών. Δεν βλέπουμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί», ξεκαθάρισε, ζητώντας ουσιαστικά να καταβληθούν οι εγγυήσεις μέσω κάποιου ευρωπαϊκού μηχανισμού (που δεν έχει τόσα χρήματα).



Πριν προλάβει να διατυπώσει τις ενστάσεις της η Αυστρία, την εμφάνισή της έκανε και η Ολλανδία, που, μέσω εκπροσώπου του δικού της υπουργείου των Οικονομικών, διατύπωσε την άποψη ότι και το Άμστερνταμ θα ζητήσει εγγυήσεις από την Αθήνα σε περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία με τη Φινλανδία.



«Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία ότι αν το Ελσίνκι λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση μας όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», είναι η δήλωση που μεταφέρει το Ρόιτερ’ς.



Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση – και κυρίως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών – διέπραξαν το μοιραίο λάθος υποκύπτοντας στη μία μετά την άλλη στις απαιτήσεις των δανειστών και πανηγυρίζοντας μετά από κάθε συνάντηση και συμφωνία.



Χωρίς αμφιβολία, τα γεγονότα είναι τόσο δραματικά, που θα επιταχύνουν και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αφού το νέο δάνειο βρίσκεται πλέον στον αέρα, χωρίς να έχει καν εξασφαλιστεί η έκτη δόση.



Το έλλειμμα διαπραγμάτευσης, η συκοφάντηση της χώρας και η αδυναμία ελληνικής παρέμβασης στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, θα αποδείξουν πως δεν υπάρχει περιθώριο για σχεδιασμούς ούτε για την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ούτε για τις εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Διότι η χώρα θα έχει ήδη παραδοθεί στον Άξονα.



Ο άξονας ενισχύθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, που δήλωσε ότι η χώρα του ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.





«Οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης», είπε. «Το θεωρώ απαράδεκτο για οποιαδήποτε χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες ».



Και βέβαια, ο υπουργός των Οικονομικών – ο ίδιος που στις 12 Ιουλίου μας έλεγε πως «είναι καλό να υπάρχουν στο τραπέζι οι εμπράγματες εγγυήσεις» έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για επιπολαιότητα και ανευθυνότητα.



Διευκρίνισε ότι το «χρηματοδοτικό σχήμα» που συμφωνήθηκε με το Ελσίνκι τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ότι η σχετική συζήτηση άρχισε χθες στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών.



«Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο», μας μάλωσε, προσθέτοντας πως «κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως έθνος».



Εκόμισε γλαύκα εις Αθήνας, βεβαίως, την ώρα που διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξαπολύθηκαν για να μεταφέρουν την επίσημη προπαγάνδα.



Ο ένας (χωρίς να κατονομάζεται) υποστήριξε στο Ρόιτερ’ς ότι η Αθήνα δεν συζητά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης πλην της Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων – λες και είναι στο χέρι της.



Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος επίσης εκόμισε γλαύκα εις Αθήνας, λέγοντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως «εάν μπαίναμε σε μια τέτοια συζήτηση θα ακυρωνόταν η όλη συμφωνία».



Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε ότι τις χθεσινές αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό ουδόλως απασχόλησε το θέμα, διότι, όπως διέρρευσε από τους γνωστούς «κύκλους», έχει δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου – οι οποίες παύουν υφιστάμενες αν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις.



Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία – και οσονούπω και η Δανία που ως γνωστόν παραδόθηκε στον μοτοσικλετιστή του Χίτλερ: Ο Άξονας έχει συνασπιστεί ξανά κατά της Ευρώπης και της Ελλάδας. Μόνο που δεν υπάρχουν ηγέτες να ξαναπούν το «Όχι».