Τα στοιχεία, συγκλονιστικά. Δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το πρόβλημα που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται και λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.Το 2007 στην Ελλάδα αυτοκτόνησαν επισήμως 328 άνθρωποι, το 2009 ο αριθμός εκτιμάται (δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία) πως ξεπέρασε κατά πολύ τους 400, ενώ για τη χρονιά που διανύουμε οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. «Τον Ιούλιο θα έχουμε πάνω από 5.000 πλειστηριασμούς και τον Σεπτέμβριο ακόμη περισσότερους. Τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά...» λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου δανειοληπτών κ. Θάνος Θανόπουλος.
Επισημαίνοντας την αύξηση που ενδεχομένως να σημειωθεί στις αυτοκτονίες, η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» κυρία Ελένη Μπεκιάρη υπογραμμίζει:«Καθημερινά δεχόμαστε 4-5 τηλεφωνήματα από ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν. Πνίγονται στα χρέη, και αυτό ως γεγονός τους προκαλεί την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο».Και όλα αυτά χωρίς να αναλογιστεί κανείς ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά (κάποιοι μιλούν ακόμη και για τριψήφιο αριθμό θανόντων) που μένουν αδήλωτα και περνούν είτε ως ατυχήματα είτε ως αιφνίδιοι θάνατοι από παθολογικά αίτια επειδή οι οικογένειές τους φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό.
Το προφίλ των αυτοχείρων της οικονομικής κρίσης...Κάποτε η Ελλάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι είχε να κάνει με τις αυτοκτονίες.Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οχι μόνο σκαρφαλώσαμε στις υψηλότερες θέσεις, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, τα επόμενα χρόνια οι αυτοκτονίες θα αποτελούν δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Διευκρινίζουν, δε, πως στην οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των απονενοημένων διαβημάτων. Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους είναι συνήθως οικογενειάρχες ηλικίας από 35-45 χρόνων, ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες που ξαφνικά ανοίχτηκαν επικίνδυνα και δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ή έχασαν τις δουλειές τους. Η απελπισία και η απόγνωση τούς έκανε να φτάσουν στα άκρα... Τα στατιστικά στοιχεία λένε πως επιλέγουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους βουτώντας στο κενό από το σπίτι ή το γραφείο τους, να απαγχονιστούν ή να αυτοπυροβοληθούν.
«Εχουμε στατιστικά για τις αυτοκτονίες, όπως επίσης και μία γραμμή, το 1018,για την αυτοκτονία, όπου δεχόμαστε τηλεφωνήματα, εκ των οποίων πολλά από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρέη, ανεργία, οικονομικά προβλήματα», τονίζει η κυρία Μπεκιάρη από την οργάνωση «Κλίμακα» και προσθέτει: «Στα τηλεφωνήματα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, παρατηρείται αύξηση. Εχουμε 4-5 τηλεφωνήματα την ημέρα και σίγουρα πολλοί άνθρωποι που παίρνουν, γιατί δεν παίρνουν μόνο αυτοκαταστροφικοί, έχουν προβλήματα, ενώ πάρα πολλοί προβάλλουν υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα το οικονομικό. Λένε ότι πνίγονται από τα χρέη και αυτό ως γεγονός τούς προκαλεί την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο της εποχής...».
Εξάλλου, κ. Θάνος Θανόπουλος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει: «Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς. Στην Ελλάδα έχουμε 150 ενώσεις και λίγο πολύ μας έρχονται αυτά.Εχουμε περισσότερες από 3 αυτοκτονίες την εβδομάδα που οφείλονται σε οικονομικούς λόγους. Πάρα πολλές εξ αυτών στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Οι άνθρωποι έχουν πολλά χρέη, δεν εχουν εισοδήματα για να πληρώσουν και με τις πιέσεις που ασκούνται από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες εξαναγκάζονται σε αυτοκτονία. Εκβιάζουν με ανέντιμο τρόπο τους πάντες και τα πάντα», τονίζει και προσθέτει: «Το πιο συγκλονιστικό που σας αποκαλύπτω είναι πως τον Ιούλιο θα έχουμε πάνω από 5.000 πλειστηριασμούς και τον Σεπτέμβριο περισσότερους. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει ο... χορός και εκεί, δυστυχώς, όλα όσα θα αντικρίσουμε θα είναι οδυνηρά».
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ...ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ,ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ...