Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παρατημένα δύκτια χιλιάδες προβλήματα.Βαράνε διάλυση στη ΔΕΗ Κέρκυρας

Συνεχίσθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες, τα δεκάδες προβλήματα διακοπής της ηλεκτροδότησης σε πάρα πολλές περιοχές της Κέρκυρας, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που είχαν σαν αποτέλεσμα, πτώσεις δέντρων να έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι αρχικές βλάβες της Δευτέρας, λόγω και της έκτασής τους σε όλη σχεδόν τη Κέρκυρα, δεν πρόλαβαν να αποκατασταθούν και σε αυτές ήρθαν να προστεθούν και αυτές που εντόπισαν τα συνεργεία της ΔΕΗ από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΔΕΗ Κάρμενος Καλούς, έκανε λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα με τόσο μεγάλη ένταση και διάρκεια, που είχα σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν δεκάδες βλάβες τις οποίες, τόσο τα συνεργεία της ΔΕΗ όσο και αυτά του εργολάβου που συνεργάζεται με την επιχείρηση, να αδυνατούν να ελέγξουν στο σύνολό τους και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ελάχιστες οι περιοχές που έχουν ρεύμα.Η λίστα με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση είναι τόσο μεγάλη που ίσως θα ήταν καλύτερα να αναφέρουμε τις περιοχές που…έχουν ρεύμα.Από χθες το πρωί, στις ήδη πάρα πολλές προβληματικές περιοχές ήρθαν να προστεθούν η περιοχή της Άφρας, το Κοντόκαλι, το νησί του Γκερέκου, τα Δανήλια, Λιβάδι Ρόπα, Ανάληψη Κάτω Κωρακιάνας, ο Ύψος, Μαγουλάδες, σε δύο σημεία στην Παλαιοκαστρίτσα, στους Αυλιώτες, στον Αρίλα, στο Τσουκαλιό Μαγουλάδων και στο Βρυώνη.


Βλάβη επίσης παρουσιάστηκε νωρίς χθες το μεσημέρι στην κεντρική γραμμή του νοτίου συγκροτήματος, στην γραμμή Ρ22 της Μεσογγής, όπου κομμένοι αγωγοί αποτρέπουν την τροφοδοσία αυτής της κεντρικής γραμμής.Πρόβλημα παράλληλα αντιμετωπίζει το νησί του Μαθρακίου στο οποίο από προχθές, έχει εντοπιστεί πρόβλημα σε έναν μετασχηματιστή. Στην Ερείκουσα υπάρχουν δύο καμένοι μετασχηματιστές όπου όμως, ένας τεχνικός της ΔΕΗ ο οποίος βρέθηκε στο νησί για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, με εντολή του διευθυντή της Επιχείρησης, κατόρθωσε να διασυνδέσει κάποια τμήματα αυτών των δύο μετασχηματιστών με παραπλήσιους υποσταθμούς. Θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου σύντομα να αποκατασταθούν αυτές οι βλάβες στα διαπόντια νησιά.



Μάχη με τις βλάβες



Ο εργολάβος με τρία συνεργεία με υπαλλήλους της ΔΕΗ εργαζόταν από νωρίς χθες το πρωί στην Παλαιοκαστρίτσα, όπου και μέχρι το μεσημέρι είχαν αποκαταστήσει την μία ζημιά, ενώ παράλληλα έκαναν προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις βλάβες στους Αυλιώτες και στο Τσουκαλιό. Παράλληλα, χθες το μεσημέρι είχαν ξεκινήσει εργασίες και στα Δανήλια. Αυτές οι βλάβες αναμένοντας να αποκατασταθούν σταδιακά μέχρι και χθες το απόγευμα.

Πάντως, από χθες το πρωί κανονικά τροφοδοτούνταν με ρεύμα οι περιοχές, Ξανθάτες, Πλάτωνας Νυμφών, ένα τμήμα των Σφακερών, ένα τμήμα των Νυμφών, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ρόδα, η Αχαράβη, οι Αγραφοί, Αντιπερνοί και το Καβαλούρι.



Δεν επαρκεί το προσωπικό



Από νωρίς χθες τα ξημερώματα βρίσκονταν στα σημεία βλαβών τέσσερα συνεργεία της ΔΕΗ, τρία ακόμα προστέθηκαν λίγες ώρες αργότερα ενώ σε αυτά τα εφτά συνεργεία της ΔΕΗ προστέθηκαν και τρία ακόμα συνεργεία του εργολάβου κλαδέματος τα οποία έχουν πλαισιωθεί με προσωπικό της ΔΕΗ. Σε αυτά τα δέκα συνεργεία συμμετέχουν παράλληλα και έξι υπάλληλοι από τις απέναντι Ηπειρωτικές ακτές (δύο από την Ηγουμενίτσα, δύο από τα Γιάννενα και δύο από το Αγρίνιο).

Μεγάλη παράλληλα είναι και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και απλών πολιτών που βοηθούν στο έργο της ΔΕΗ. Τέλος, υπάρχουν και συνεργεία που αποτελούνται από υπαλλήλους του συνεργείου μελετών προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα οι βλάβες.



«Φωτιά» και στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ



Χαρακτηριστικό του όγκου των περιστατικών που αναφέρονται στη ΔΕΗ είναι το γεγονός πως, το τηλεφωνικό κέντρο βλαβών, σε πολλές περιπτώσεις «κρεμάει» λόγω των πάρα πολλών κλίσεων που δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από την πλευρά του ο κ. Καλούς επεσήμανε πως: «οι πολίτες θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να γνωρίζουν ότι όλο το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Τα δύο τηλέφωνα βλαβών το 39819 και το 1050, χτυπούν όλη σχεδόν την ημέρα με αποτέλεσμα πολλές βορές να δημιουργείται πρόβλημα και πολλοί καταναλωτές θεωρούν πως οι υπάλληλοι έχουν κατεβάσει το ακουστικό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει απλά υπάρχει υπερβολικά μεγάλος όγκος τηλεφωνημάτων με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να απαντάμε σε αυτά.

Η αλήθεια είναι πως στα χρόνια που είμαι στην υπηρεσία, δεν έχω δει ξανά τόσο πολλές βλάβες μαζί και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια τεράστια ζημιά θα λέγαμε σε ολόκληρο το νησί. Και αυτές προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων και κλαδιών.

Κάτι το οποίο απ’ ότι έχουμε διαπιστώσει δεν μπορούσε να αποφευχθεί μιας και τα δέντρα που έπεσαν, ήταν σε απόσταση ασφαλείας από τους πυλώνες τα οποία όμως, είτε έσπασαν είτε ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω στο εναέριο δίκτυο.Γι’ αυτό και βλάβες είναι πολύ σοβαρές γιατί προκλήθηκαν από πολύ μεγάλα δέντρα».

Καμιά ελπίδα αποζημίωσης για όσους έπαθαν ζημιές στις ηλεκτρικές τους συσκευές

Τέλος, σε ότι αφορά τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους και έχουν πάθει κάποια ζημιά οι ηλεκτρικές τους συσκευές, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν δικαιούνται κάποια αποζημίωση από την Επιχείρηση μιας και οι βλάβες που έχουν σημειωθεί, δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του δικτύου της ΔΕΗ αλλά στα έντονα καιρικά φαινόμενα.